Svar till en väljare

Hej Linda!
Jag ska se om inte jag kan svara på detta..;) Jag tar en fråga i taget helt enklet…

>Vilka ämnen är de ni tycker ska prioriteras och anser viktigast och varför?
Fri kultur, Skyddad peronlighet och Fri kundskap

>Jag vet självklart att fildelning är er största fråga men jag är frågande till hur ni ställer er till de andra stora viktiga frågorna som;

Först vill jag säga att det inte är fildelning som är vår störta fråga. Det är en stor fråga, ja, men jag skulle säga att integriteten och ett demokratiskt samhälle är viktigare.

>*Sjukvården?
Här har vi frågor som patientsäkerhet. Att journaler behandlas med större respekt. Om patenten försvinner kommer också sjukvården bli betydligt billigare. Vi har även skräckexempel på kränkningar konstant inom vården. Ta bara den senaste skandalen i Piteå där man låser in sina patienter om nätterna. Eller i Backa där man har installerat kameror i brukarnas sovrum. Det är så vansinnigt så man tar sig för pannan.

>*Skolan?
Skolfrågorna i valrörelsen har missat en otroligt viktig fråga. Det diskuteras om betyg i 6an eller 8an. De diskuterar detaljer, istället för att tänka om helt. Det är dags att slänga ut 1800-talets papper & penna. In med datorerna! En dator till alla elever från årskur 1. Idag är dagisbarn ute på nätet flera ggr i veckan. Läraren ska vara en förebild och guide. Inte en ensam bärare av sanningar. In med fria läromedel! Vi måste även sluta fostra barn och ungdomar till att bli kunder till Microsoft. Fri programvara spar pengar! Då kan man tex anställa fler lärare.

>*Arbetslösheten?
Den integritetsfientliga politik som förs idag gör att företag inte vill lägga kontor i Sverige. Google är ett sådant exempel. Bort med patenten så kommer fler jobb skapas över en natt.

> -Vart tycker ni att vi ska hitta de nya jobben?
Framtidens jobb finns inom IT-sektorn. Det är så det är! Vi måste skapa ett företagsklimat i Sverige som gör att företag vill satsa här. Sluta upp med FRA, Ipred och andra idiotier så att vi kan få den välfärd vi förtjänar! På 90-talet pratade man om Sverige som ett föregångsland. Det gör man inte längre. Världen har sprungit ifrån oss. Det är dags att ta tillbaka den titlen.

>*Radiotjänst som är statligt och står för alla SVT kanaler vill att alla som har en tv ska betala dyra pengar varje år är en parasit tycker jag. När dessutom många människor har digitalboxar de betalar pengar för varje månad för att se på de kanaler vi själva valt. Vad tycker ni om det, borde inte det vara en viktig fråga?

Vi har inget emot statliga tv-kanaler. Så länge de är oberoende. Sen hur det finansieras har vi åsikter om. Det har börjat pratas om att man ska lägga licensavgift på datorer eftersom web-tv börjar bli mer och mer vanligt. Det kostar också pengar att driva tex svtplay.se att lägga licens på datorer är helt vansinnigt och iaf enligt mig, strida mot mänskliga rättigheter. Att kunna komma åt internet är idag en mänsklig rättighet i ett IT-samhälle som Sverige och stora delar av europa. Då ska det inte kosta MER pengar för detta.
Jag håller med dig i att det är mycket dubblebetalning för tjänster när man ska betala digitalboxar och till radiotjänst. Det måste ses över.

>*Vad anser ni om invandringen i sverige, positiv eller problematisk?
Den är i grunden positiv. Vi är för fri rörelse. Det skapar en friare medborgare.

>*Högskolorna har skärpt sina antagningskrav och det är många som får svårare att komma in på högskolan, vad tycker ni om det?
Vi är för en skola med fria läromedel. Hur antagningskrav m.m. utförs har jag faktiskt dålig koll på och jag ber om ursäkt för det. Det finns många studenter som är Piratpartister. I Uppsala, Lund och Linköping är PP stora. Ta gärna kontakt med dem om hur det ser ut där. Ung Pirats ordförande Stefan Flod bor i Uppsala och jag tror han har bättre koll än jag.

>*Det är många människor i Sverige som blivit utförsäkrade men som faktiskt är väldigt sjuka och inte kan jobba, jag har en i min närhet som har drabbats och som just nu lever på socialbidrag och inte vet hur framtiden kommer se ut. Hur ser ni på det? Vem skulle ni vilja lägga skulden på, socialdemokraterna, moderaterna? Jag personligen anser att socialdemokraterna påbörjade det och moderaterna fullföljde det.
Det socialdemokraterna gjorde var att inte se till att folk fick rehab i tillräckligt hög grad. Det skapade massa som var sjuka i onödan. Sen så gjorde Alliansen något ännu värre enligt mig. De utförsäkrade folk innan de hade en chans att komma tillbaka.
Vi jobbar stenhårt på den fria människan och ett samhälle där man inte blir kränkt. Det innebär att man inte kan göra som sossarna gjorde och som alliansen gör. Försäkringskassan jobbar efter direktiv av regeringen. Man kan inte lägga skuld på dem, mer än att de har slarvat i systemen med utbetalningar. Deras tillvägagångsätt med att inte träffa sjuka de bestämmer ska eller inte ska få pengar tycker jag personligen är vansinne.

>*Vilket parti i riksdagen tycker ni ligger närmast er och passar bäst ihop med era egna åsikter?
Hm.. Partierna svajar så mycket i våra frågor och ger flyktiga och luddiga svar, om de vill svara alls. Men just nu skulle jag säga att Miljöpartiet ligger närmast. Eftersom Centern har lagt integritetsfågorna på hyllan enligt Maud själv. Men jag tror det finns Piratpartister som säger att centern, folkpartiet och vänstern ligger nära också..

>*Med tanke på att ni tog Sverige med storm förra året och blev valda till EU tror ni att ni kommer in i riksdagen i år?
Man vill alltid säga JA på dessa frågor eftersom man inte vill sprida en negativ tanke. Kommer vi in är det en sensation och helt fantastiskt! Men jag säger att allt över 2% är helt ok. Det innebär massa trevliga saker som mer pengar till nästa valrörelse. Att vi börjar visa oss på allvar som ett hot och utmanarparti. En röst på oss är aldrig en bortkastad röst! Medborgarna visar att det är dags att lägga av med kränkningar och övervakningar!

>*När piratpartiet grundades trodde ni någonsin att ni skulle komma såhär långt?
Ja. Vi trodde att det fanns en chans. Att folk var så trötta på gamelpolitiker och gamelmedia att det var dags för förändring. Men jag är osäker på om Rick Falkvinge tänkte att det skulle gå så här fort. Han startade partiet 1 januari 2006 och vi blev registrerade i februari samma år. Det har gått fort. Mycket tack vare statens agerande mot Piratebay, införandet av FRA och Ipred… Det har spelat oss i händerna.

>Tacksam för svar inte bara på grund av skolprojektet utan även för att jag ännu inte bestämt mig för vad jag ska rösta på.

Hälsningar,
Magnus G Bergström (Piratpartiet)
magnus.g.bergstrom@piratpartiet.se

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>