Alternativ valbarometer: Är du pirat?

PP-black-sail
Faktum: alla valbarometrar fungerar ganska dåligt när det gäller att fånga upp människor som kan tänkas vilja rösta på piratpartiet.

Till och med MiNis förbättrade valbarometer gjorde till exempel mig, som är piratpartist, till F!-anhängare.

Det beror helt enkelt på att valbarometrarna inte tar hänsyn till att man kanske tycker att vissa frågor är så fundamentala att man är beredd att lägga allt annat åt sidan för att lösa dem – även om man tycker att många av de frågor man väljer bort är väldigt viktiga.

Många tycker att det är dåligt att piratpartiet är ett fåfrågeparti, dvs att vi bara tar ställning i ett fåtal kärnfrågor.

Men det är just det som är det fina i kråksången! Låt mig förklara varför:

  • Vi kan välja att samarbeta med de andra politiska partier som mest ställer upp på vår politik, vilket kan ge oss relativt stor makt när det gäller våra kärnfrågor. Detta kallar vi vår vågmästarstrategi.
  • Vi kan också attrahera väljare från nästan hela den politiska skalan från höger till vänster. Detta ger oss betydligt bättre odds att nå 4%-spärren än vi skulle ha annars. Vi har alltså en reell chans att få våra jätteviktiga hjärtefrågor lösta.

Så, när nu Rick Falkvinge förklarar varför piratpartiet är partiet för dig, i fyra olika artiklar beroende på vilka politiska värderingar man utgår ifrån, tänkte jag servera dig möjligheten att fundera över om dina värderingar kan få dig att rösta på piratpartiet.

  1. Du som är kapitalist kan läsa här varför du ska rösta på piratpartiet.
  2. Saknar du ordet solidaritet, eller framför allt dem som menar något när de yttrar ordet? Läs här varför du ska rösta pirat.
  3. Varken kapitalist eller solidarisk? Liberal kanske? Här står det varför du ska rösta pirat.
  4. Om inget av det andra passar, kanske vurmar du för folkhemmet? Här står varför folkhemmet vinner på att piratpartiet kommer in i riksdagen i höst.

Fortfarande inte övertygad? Tänk då på att den rödgröna alliansen kommer att föra samma mittfårepolitik som den borgerliga alliansen efter valet. Så en röst till höger eller vänster kommer knappast att göra någon skillnad.

En röst på piratpartiet däremot… det gör skillnad!

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>